Pörkölt är en älskad rätt i det ungerska köket och serveras både till vardag och fest. En mustig köttgryta som får sjuda långsamt tillsammans med paprika och lök.
Utmärkande för Pörkölt är smakkombinationen mellan fett, lök och paprika och kan tillagas med höns-, fläsk-, oxkött, lamm eller vilt. Vårt recept är baserat på fläskkött och kan serveras med Nokedli eller Tarhonya.
Ingredienser:
ca 800g fläskkött (exempelvis karré, lägg eller bog)
2 stora gula lökar
2-3 vita ungerska spetspaprikor alt gröna vanliga paprikor
1 stor tomat eller 1 msk Tomatpuré
3 msk Mangalicafett
2-3 msk Paprikapulver
salt
Gör såhär:
Börja med att smälta Mangalicafettet i en stor gryta och sautera löken i fettet på medelvärme länge! När löken steks på svag värme utan att brynas utvecklas en sötma som är viktig i den här rätten. När löken blivit riktigt mjuk tillsätts det tärnade köttet och delade paprikor (gärna med kärnorna kvar). Krydda med salt, pudra på paprikapulver och tillsätt tomat. Täck med lock och låt sjuda i den egna vätskan. Tillsätt en liten skvätt vatten vid behov så att inte paprikapulvret bränns! Låt koka ca 1,5 timme tills köttet är riktigt mört.
Servera med Nokedli eller Tarhonya och en klick smetana!
Jó étvágyat!🇭🇺
Smaklig måltid!🇸🇪
2 kommentarer
Tack för din kommentar! Vi ska såklart se till att vårt bästa recept på Nokedli snart kommer läggas till här :-)
Man blir ju nyfiken på hur Nokedli eller Tarhonya skall tillagas. Men antar att man får söka svar på interwebben. :D