Alldeles nyligen blev vi bjudna på denna goda soppa och föll pladask. Den liknar ungersk gulaschsoppa men innehåller mer grönsaker och vitt vin som ger en elegant smak.
Soppan uppfanns av ingen mindre än den legendariske krögaren János Gundel på restaurang Gundel i Budapest. Ursprunget till soppans namn är omtvistat men den tros vara uppkallad efter författaren Kalman Mikszath som föddes i norra Ungern i mitten på 1800-talet. Han fick ett smeknamn Paloc efter människorna som härstammade från hans hemtrakter.
Det här receptet innehåller nötkött men soppan kan också kokas på lammlägg.
Ingredienser:
ca 1 kg tärnat nötkött (exempelvis högrev, märgpipa eller oxlägg. Koka gärna med märgben också)
1 stor finhackad gul lök
1 hel vitlök
2 morötter
2 persiljerötter
1 bit rotselleri
1 vit eller grön paprika
6-8 potatisar
ca 3 liter vatten
ca 5 dl kalvfond eller köttbuljong
ca 3-4 dl vitt vin
10 halverade coctailtomater
Haricot Vert efter behag
Hackad dill efter behag
Salt
Gör såhär:
Sautera gul lök med salt tills löken blivit mjuk och genomskinlig. Tillsätt kummin och kött och stek hastigt. Pudra över paprikapulver och täck med vatten. Låt koka på svag värme ca 1 timme och tillsätt buljong och vatten allt eftersom vattnet kokar bort.
Efter 1 timme fyll på med mer vatten och tillsätt den halverade vitlöken, rotselleri, paprika och fortsätt sjuda ytterligare 1 timme. Lägg därefter i morot och persiljerot skurna i små bitar och häll i vinet. Låt puttra ca 30 minuter och tillsätt sedan potatis och haricot vert skurna i bitar och koka tills potatisen är mjuk. Lägg i tomaterna och finhackad dill strax före servering.
Servera gärna med en klick smetana och bröd.
Jó étvágyat!🇭🇺
Smaklig måltid!🇸🇪