Helstekt Kalkon Jul

Karácsonyi pulykasült - Helstekt Kalkon till Jul

Servera en festlig helstekt kalkon till jul. Bjud in släkt och vänner och avnjut denna festmåltid tillsammans!

Traditionellt fastade man under adventstiden före jul och så även i Ungern. Därför äter man fortfarande enligt tradition fisk på julafton medan man på juldagen äter den lite festligare helstekta kalkonen!

Här kommer ett recept där kalkonen barderas  med späck. Bardera är en matlagningsmetod som innebär att man lindar eller täcker kött med skivor av fett. Metoden används ofta till magert kött för att förhindra att det torkar ut under tillagningen.

 

Ingredienser:

1 hel kalkon ca 3 kg

300g rökt szalonna späck

3 st Ingrid Marie äpplen

1 skivad gul lök

150g smör

0,5dl vitt vin

2 msk tomatpuré

vatten

salt & peppar

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.

Skiva szalonna tunt och banka ut skivorna lätt. Bardera kalkonbröstet och bind samman med hjälp av steksnöre. Tärna resterande szalonna, skär snitt i kalkonlåren och späcka låren med tärnad szalonna!

Krydda insidan av kalkonen med 1/2 tsk salt och svartpeppar. Nagga hål i äpplena med hjälp av en gaffel och placera äpplen och skivad lök inuti kalkonen.  Pensla kalkonen i rikligt med smält smör. Bryn kalkonen lätt på spisen i en stor eldfast gryta. Häll bort eventuellt bränt fett och häll sedan i 2 dl vatten i grytan vid sidan om kalkonen.

Täck med lock och placera i mitten av ugnen. Kalkonen ska stekas men passa så att fettet inte bränns (sänk i så fall värmen något). Vänd kalkonen efter ca halva stektiden. Ös med spadet regelbundet och vänd kalkonen med bröstsidan uppåt när det återstår 15 minuter av stektiden, utan lock på grytan. Salta kalkonen med 1/2 tsk salt först nu!

Räkna med ca 30 minuter stektid per kilo kalkon. Kalkonen är färdig när innertemperaturen nått 70 grader och köttsaften är klar. 

När kalkonen är klar så flyttas den över till ett stekfat och tag bort steksnöre och szalonna. Låt vila ca 15 minuter innan den skivas.

Skumma bort överflödigt fett så att det bara återstår ca 1 msk fett i steksyn. Häll i vin och vatten i stekgrytan och låt koka ihop med skyn hastigt samtidigt som du skrapar längs botten och kanterna av grytan med en spatel, för att få med den koagulerade stekskyn. Häll över vätskan i en liten kastrull och tillsätt tomatpuré och smaka av med salt och peppar. Låt såsen koka ihop några minuter och häll sedan över i en såssnipa. 

Servera kalkonen tillsammans med smörsteka äpplen och plommon samt stuvad potatis.

 

Jó étvágyat!🇭🇺

Smaklig måltid!🇸🇪

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.