En ungersk kycklinggryta smaksatt med paprika och frisk krämighet från gräddfil. I Ungern används Tejföl - en krämigare variant av gräddfil. I Sverige kan du uppnå liknande genom att blanda lika delar gräddfil och creme fraise.
Grytan toppas med hackad persilja och serveras tillsammans med Nokedli (en slags äggpasta). För den som gillar stark mat kan en klick stark paprikapuré tillsättas direkt i tallriken.
Ingredienser:
- ca 1,5 kg kycklingkött, gärna med ben
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 3-4 msk Paprikapulver
- 5 dl hönsbuljong
- 2,5 dl gräddfil
- 2,5 dl creme fraise
- 1-2 msk vetemjöl
Gör såhär:
Finhacka löken och låt steka på svag värme ganska länge i en stor gryta, ända tills löken blivit genomskinlig och riktigt mjuk. Löken skall inte bryna! Salta och peppra kycklingen och bryn köttet runt om i en separat stekpanna. Lägg sedan över kycklingbitarna i grytan tillsammans med löken och tillsätt krossade vitlöksklyftor. Pudra över paprikapulver och tillsätt buljongen. Låt puttra på svag värme ca 35-45 minuter. Blanda ihop gräddfil, creme fraise och vetemjöl. Rör i blandningen i grytan när kycklingen är klar och låt puttra några minuter innan servering.
Toppa med en klick gräddfil, hackad persilja och servera tillsammans med ungerska Nokedli.